<HIMA

1:50 000 karttoja Pikakartta.fi:stä

Pikakartta.fi on Suomen paras karttapalvelu. Sieltä saat imuroitua PDF-muodossa haluamasi maastokartat haluamassasi paperikoossa A5:stä A0:aan ja mittakaavassa väliltä 1:5000 ... 1:25 000. Tiedostot ovat vektorimuotoisia, joten tulosteet ovat täydellisen laadukkaita. Harmillisesti siellä ei ole suoraan tarjolla mittakaavaa 1:50 000, jota ainakin itse mieluiten käytän Lapissa patikoidessani. Ilmeisesti sitä ei haluta tarjota, koska nimistö tulee karttaan hankalan pienellä tekstillä, mutta sitähän varten kompassissa on suurennuslasi.

Näin saat pikakartta.fi:stä 1:50 000 karttoja (kolme tapaa)

1. Uusi kätevämpi tapa

Juha-Pekka OH1JPH lähetti minulle kätevän "bookmarkletin", joka lisää Pikakartan valikkoon 1:50 000 -mittakaavan! Tämä toimii ainakin minun käyttämässäni versiossa Firefoxia ja kuulemma Bravessa ja luultavasti myös Chromessa, miksei muissakin selaimissa.
Ensin luo selaimeen uusi kirjanmerkki (bookmark), nimeltään vaikkapa "Pikakartta50k", ja leikkaa-liimaa sen osoitteeksi alla oleva kaksirivinen koodinpätkä:
javascript:(function(){optis=document.createElement("option");
optis.text="1:50 000";optis.value="50000";sellu=document.getElementsByName('mittakaava')[0];sellu.add(optis)})();
Sitten teet näin:
  1. Menet osoitteeseen http://www.pikakartta.fi/
  2. Valitset äsken tekemäsi kirjanmerkin. Mitään ei näytä tapahtuvan. Se on normaalia.
  3. Nyt Pikakartan mittakaavavalikkoon on ilmestynyt uusi mittakaava 1:50 000, jonka voit valita normaalisti ja se toimii kuten pitääkin!
Jos lataat sivun uudelleen, uusi mittakaava katoaa valikosta. Tällöin joudut vain käyttämään kirjanmerkkiä uudelleen, ja 1:50 000 on jälleen siellä.

2. Vanha hankalampi tapa

Jos yllä oleva ei toimi, mutta haluat vaikkapa A4-kokoisen kartan mittakaavassa 1:50 000

Jos kaikki meni putkeen, tallentamasi tiedosto on A4-kokoinen kartta 1:50 000 mittakaavassa siitä alueesta, jonka ensimmäisessä vaiheessa sommittelit. Nyt voit vaihtaa paperikooksi jälleen A2 ja sommitella seuraavan kartan.

Jos haluat A3-kokoisen kartan (höh, joillakin on oikeesti A3-väritulostin, eppistä), niin voit toimia samoin kuin edellä, mutta sommittele A1-paperikoossa. Sitten valitse A3-paperikoko ennen kuin klikkaat "Copy link location". Muuta osoitekenttään mittakaava kuten edellä.

3. Hölmö tapa

Tietysti voit muotoilla ja imuroida A2-kokoisen kartan 1:25 000 -mittakaavassa ja tulostaa sen A4-paperille, antaen tulostinajurin hoitaa skaalauksen. Mittakaavaksi tulee tällöin melko tarkkaan 1:50 000, mutta sivun alalaidassa kuitenkin lukee 1:25 000, mikä on hölmöä. Mittakaava-asteikko kyllä skaalautuu samassa suhteessa kartan kanssa, joten se on ihan oikein.

Vielä yksi pro-vinkki

Tiesithän muuten, että A4-arkki mahtuu parahultaisesti kahden litran Minigrip-pussiin sateelta suojaan. Mutta jos teet kaksipuolisen tulosteen, tai asetat kaksi arkkia selät vastakkain pussiin (tai taitat A3-tulosteen kahtia), niin toiselle puolelle jää hästäämään se pussin valkoinen painatus. Sen saa helposti pyyhittyä pois talouspaperilla ja asetonilla! Asetonia saa esimerkiksi Bilhelvetestä. Se sitten kuivattaa käsiä, joten käytä suojakäsineitä, tai mönjää kädet läträämisen jälkeen.


Antti J. Niskanen <uuki@iki.fi>