<HIMA

1:50 000 karttoja Pikakartta.fi:stä

Pikakartta.fi on Suomen paras karttapalvelu. Sieltä saat imuroitua PDF-muodossa haluamasi maastokartat haluamassasi paperikoossa A5:stä A0:aan ja mittakaavassa väliltä 1:5000 ... 1:25 000. Tiedostot ovat vektorimuotoisia, joten tulosteet ovat täydellisen laadukkaita. Harmillisesti siellä ei ole suoraan tarjolla mittakaavaa 1:50 000, jota ainakin itse mieluiten käytän Lapissa patikoidessani. Ilmeisesti sitä ei haluta tarjota, koska nimistö tulee karttaan hankalan pienellä tekstillä, mutta sitähän varten kompassissa on suurennuslasi.

Näin saat pikakartta.fi:stä 1:50 000 karttoja

Jos haluat vaikkapa A4-kokoisen kartan mittakaavassa 1:50 000

Jos kaikki meni putkeen, tallentamasi tiedosto on A4-kokoinen kartta 1:50 000 mittakaavassa siitä alueesta, jonka ensimmäisessä vaiheessa sommittelit. Nyt voit vaihtaa paperikooksi jälleen A2 ja sommitella seuraavan kartan.

Jos haluat A3-kokoisen kartan (höh, joillakin on oikeesti A3-väritulostin, eppistä), niin voit toimia samoin kuin edellä, mutta sommittele A1-paperikoossa. Sitten valitse A3-paperikoko ennen kuin klikkaat "Copy link location". Muuta osoitekenttään mittakaava kuten edellä.

Tiesithän muuten, että A4-arkki mahtuu parahultaisesti kahden litran Minigrip-pussiin sateelta suojaan. Mutta jos teet kaksipuolisen tulosteen, tai asetat kaksi arkkia selät vastakkain pussiin (tai taitat A3-tulosteen kahtia), niin toiselle puolelle jää hästäämään se pussin valkoinen painatus. Sen saa helposti pyyhittyä pois talouspaperilla ja asetonilla! Asetonia saa esimerkiksi Bilhelvetestä. Se sitten kuivattaa käsiä, joten käytä suojakäsineitä, tai mönjää kädet läträämisen jälkeen.


Antti J. Niskanen <uuki@iki.fi>